Ezek a „hősök” – mert bátran nevezzük így őket – sajnos sokszor elbukva, vagy méltatlanul elfelejtve, a feledés homályába vesztek. Hogy ez ne történjen meg, fontos küldetésünk, hogy a hősökről mindig megemlékezzünk. Gondoljunk Raul Wallenbergre, akinek a nyilas hatalomátvétel után kialakult szörnyű helyzetben mutatkozott meg igazán a hősiessége, hihetetlen szervezőkészsége és elhivatottsága, ahogy a reménytelennek tűnő körülmények között is rengeteg ember számára teremtette meg a menekülés, és egy új élet lehetőségét. Gyorsan sikerült hatékony együttműködést kialakítania a Vöröskereszttel, a semleges országok diplomatáival és a magyar szimpatizánsokkal.
De mi lesz, ha már nem lesznek velünk azok, akik emlékeznek a II. világháború rémségeire? Ki fogja elmesélni, mi vezetett a háborúhoz és benne a shoához? Egy nagy európai keresztény humanista, II. János Pál pápa maga is a túlélő felelősségével így emlékezett a II. világháború befejezésének ötvenedik évfordulóján: „A világ, s kiváltképp Európa … elveszítette erkölcsi energiáját, amellyel megállíthatta volna sodródását a háború örvénye felé. … A II.
április 14-én mutatták be a Nemzeti Színházban A halálra táncoltatott lány című táncballadát. A Holokauszt Emlékév keretében az osztály átalakította az eredeti művet holokauszt táncballadává. 24 lány és 4 fiú, valamint egy 5 tagú kisegyüttes vitte színpadra a darabot, amelyben a klasszikus balett, a cigány és magyar néptáncok mellett cigány, magyar, zsidó népdalok szerepelnek. A mű szavak helyett a tánc- és a zeneművészet erejével mondja el a holokauszt borzalmait, 15-16 éves gyerekek előadásában. A darabot Budapesten kívül több városban és külföldön is előadták.
___________________________________________________ A Raoul Wallenberg-díj teljes felhívása letölthető INNEN. A Raoul Wallenberg díj adatlapja letölthető INNEN. Kiállítás megnyitó a nyolcadik kerületben Wallenberg a humánum lovagjaMeghívó A Raoul Wallenberg Egyesület a Holokauszt Emlékközponttal, a Magyar- Zsidó Kulturális Egyesülettel és a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségével együtt tisztelettel meghívja Önt 2016.
augusztus 29-én, hétfőn 18 órára a VIII. Horánszky utca 13. szám alatti kiállító terembe R. Wallenberg, a Humánum Lovagja című kiállítás bemutatójára. A tárlatot Prof. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója nyitja meg. A kiállítás szeptember 9- ig tekinthető meg. Régen volt? Hol is volt? vetélkedő döntője EredményekA Régen volt? Hol is volt? vetélkedő döntőjét 2015 április 9-én tartottuk meg. A vetélkedő eredménye: 1. Szerb Antal csapat, Szerb Antal Gimnázium, Budapest 2. Határtalanok csapat, Bethlen Gábor Gimnázium, Nyíregyháza 3. Flódni csapat, Friedrich Schiller Gimnázium, Pilisvörösvár 4-7.
Így lett Wallenberg talán a leghíresebb újkori svéd hazafi. Wallenberg mögött ott állt a svéd és az amerikai kormány. Ezért is külön öröm és megtiszteltetés számomra, hogy ennek a két országnak a nagykövetével együtt szólhatok. Szükség van ma is olyan kormányokra, olyan politikákra, amelyek felismerik, hogy a népek sorsközösségben élnek, hogy békénket és jólétünket csak a többi nemzet békéjének és jólétének előmozdításával biztosíthatjuk. Szükség van rá, hogy - Ferenc pápa szavaival - a közöny globalizációjára az együttérzés és a szolidaritás globalizációjával válaszoljunk. Ehhez azonban kinek-kinek meg kell hoznia a saját személyes, wallenbergi döntéseit.
A romákkal szembeni előítéletek áthatják a társadalmat, a diszkriminatív lakhatási politikák roma családok kilakoltatásához vezetnek; az iskolai szegregáció pedig megtagadja a roma gyermekektől egy jobb jövő lehetőségét. Tapasztaltam, hogy ezek a mély és összetett társadalmi problémák hősies embereket és szervezeteket arra indítanak, hogy merész kezdeményezésekkel álljanak elő – ahogyan azt Raoul Wallenberg is tette – hogy harcoljanak a jogaikért, és a jövőjükért. Az Egyesült Államok mellettük áll ebben a harcban.
A pályázat háttere: A pedagógusok, nevelők tapasztalata, szakmai tudása, rálátása a – laikusok figyelmét felhívhatná a kibogozhatatlan problémahalmazra, ha írásban is megfogalmaznák gondolataikat, eseteiket, a hivatásukat elkötelezetten, fáradhatatlanul végző pedagógusok tevékenységét bemutatva. Ezzel hozzájárulnának annak megértéséhez, hogy a gyermekek, fiatalok ezreinek lelki- és szocializációs, fejlődése, pozitív társadalmi beilleszkedése milyen komoly akadályokba ütközik. Pályázók köre: Az oktatási, nevelési és gyermekvédelmi intézetekben, a civil- és egyéb segítő szervezetekben tevékenykedő pedagógusok, nevelők, szociális munkások. A pályázat tematikája: A pályázatra olyan dolgozatokat várnak a kiírók, amelyek az országos gyermekszegénység és szegregáció problematikájával foglalkoznak.
Olyanokért, akiknek más volt a vallásuk. Segített nekik, mert emberek voltak. Segített nekik, mert ő maga is ember volt. Bátorsága és erkölcsi meggyőződése mindannyiunk számára üzenetet hordoz. „Hogyan tudok segíteni a bajba jutottakon? Számít, amit én tenni tudok? Hogyan tudom az együttérzésemet kifejezni? ” Néhány hete találkoztam a 16 éves ALBIN BLOMSTER-rel. Ez a fiú egy Grästorp nevű, délnyugat-svédországi kisvárosban él. Néhány évvel ezelőtt, amikor a migránsválság tetőzött, afgán menekült fiúk egy csoportja ebben a városban várt a letelepedési engedélyre.
Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntőjében arról beszélt, a holokausztot ő háromévesen a Pozsonyi út egyik védett házában élte át, s rámutatott: azért, hogy ezek az események soha többé ne ismétlődjenek meg, a versenyző diákok is felelősek. A zsűrinek nem volt könnyű dolga – ezt már Sebes József, a zsűri elnöke, illetve a Raoul Wallenberg Egyesület soros elnöke mondta, értékelve a csapatok munkáját. A helyezettek közt alig volt különbség, a diákok színvonalas teljesítményt nyújtottak.
magyar elektrográfiai társaság /met Spanyolnátha Online Art Journal, Miskolc, www.spanyolnatha.hu élő művészet és a művészetelmélet. Kiállításai és publikációi Áramlat / Stream,
Közép-Európai Közlemények - VIKEK ipari város létrejöttéről (Kazincbarcika és Várpalota), hol az „egész között élő kis mezőgazdasági községek voltak, Borsod- és
-én az első Wallenberg kiállítás megnyitóján. R. Wallenberg életéről és tevékenységéről az egyesület három alkalommal is megemlékezik: - Január 17. -én az elfogás és elrablás kapcsán: adjuk át a Wallenberg Díjakat, olyan személyeknek, akik helyileg sokat tesznek a többség és kisebbségek együttműködéséért.
A nacionalista légkörben lassan minden külföldi együttműködés gyanússá válik. Egy készülő törvényjavaslat idegen érdekek szolgáiként tünteti fel azokat a civileket, akik külföldi partnerekkel dolgoznak együtt a jog és a demokrácia érdekében. Különösen méltatlan a Soros György személye és életműve elleni támadás, hiszen ő óriási támogatással járult hozzá a demokratizáláshoz szerte a világon. Köszönet illeti őt azért, hogy Magyarországon, ahol gyermekkorában maga is üldöztetést szenvedett, sok tehetséges fiatalnak nyújtott segítséget, és rangos egyetemet épített föl.